12 Repere Esentiale In Abordarea Corecta A Squash-ului: Siguranta, priza, distanta fata de minge si pereti, centrul de greutate si matematica loviturii sunt primele elemente pe care le discutam
Scurta istorie a articolului
Am primit o rugaminte zilele trecute de la un alt impatimit al fenomenului sa scriu un articol cu „tips & tricks” pentru cititorii SquashMania.ro si pentru jucatorii de squash din Romania – in care sa dezvalui informatii, ponturi si mici secrete legate de dezvoltarea jucatorului de squash si prin care sa ofer niste repere pentru o dezvoltare sanatoasa a jocului inca de la inceput.
Sper sa va foloseasca si sa nu repetati greselile pe care le-am facut eu de-a lungul timpului.
Chiar daca am avut sansa sa particip la numeroase training camp-uri, sa lucrez cu campioni nationali, jucatori profesionisti sau antrenori de top, am fost un elev atipic tocmai datorita curiozitatii mele de a incerca sa fac lucrurile altfel si de a experimenta si exceptiile de la regula. Tocmai din dorinta de a intelege fenomenul in profunzime si tocmai pentru ca am vrut sa iau ce este mai bun de la fiecare inainte de a-mi contura propria filozofie legata de squash.
Din dorinta de a face un articol de referinta pentru jucatorii de squash din Romania, am structurat acest articol intr-o succesiune logica de 12 idei importante pe care le voi dezvolta mai mult sau mai putin cu aceasta ocazie, dar promit ca voi reveni cu detalii suplimentare sau noi articole daca este cazul.
Haideti sa vedem impreuna ce a iesit.
1. SIGURANTA PE TERENUL DE SQUASH
Este cel mai important aspect in squash.
Ca si antrenor, trebuie sa ma asigur ca toti participantii la joc inteleg notiunile de siguranta si protectie de baza cum ar fi:
– sunt apti din punct de vedere medical,
– au echipamentul adecvat jocului de squash,
– fac incalzirea/racirea specifica inainte/dupa fiecare sedinta,
– inteleg ce sunt interferentele si sunt educati astfel incat sa le evite pe cat posibil?
toate acestea pentru a incuraja o atmosfera de joc relaxata si in conditii optime de siguranta.
Daca de multe ori ni se intampla sa nu stim unde este adversarul pe teren, in 100% din cazuri trebuie sa stim unde ne este racheta. Racheta nu trebuie sa va paraseasca aria vizuala, astfel pe langa faptul ca riscati sa va accidentati grav adversarul, veti dezvolta o tehnica de joc complet gresita.
Exista teste in acest sens si va voi da un exemplu:
2. PRIZA
Daca in alte sporturi cu racheta, cum ar fi tenisul de camp, pot sa existe mai multe prize, este foarte important de stiut ca in squash exista o singura priza corecta. Aceasta priza este neutra, ne permite sa o utilizam atat pe forehand cat si pe rever, si, desi neglijata de multi jucatori la inceput, este fundamentul tuturor loviturilor in squash.
Mai multe detalii despre priza aveti aici:
Voi adauga doar faptul ca racheta trebuie sa stea cat mai confortabil in mana jucatorului fara ca bratul/antebratul sa fie incordat iar tehnica cea mai corecta de lovire din punctul de vedere al prizei este „grip & hit” (blocam in palma manerul rachetei doar inainte de punctul de contact pentru ca apoi sa relaxam din nou complet bratul/antebratul – astfel ne pastram fluiditatea pentru loviturile urmatoare si incercam sa evitam micro-traumele ce provin din utilizarea indelungata a muschilor extensori si care pot cauza in timp tendinite/epicondilite).
Este importanta si grosimea prizei, iar aceasta poate fi ajustata adaugand mai multe straturi. Cand se pune gripul pe manerul rachetei (replacement grip/overgrip) un element de avut in vedere este si mana de joc (dreapta sau stanga).
3. DISTANTA FATA DE MINGE
Logica ne spune sa tinem fata de minge exact lungimea unei rachete. Respectati aceasta distanta! Daca vi se intampla sa loviti peretele lateral sau parchetul cu racheta e un semn clar ca sunteti prea aproape de minge.
Tineti cont ca jucati cu o extensie a mainii, iar daca realizati repede acest lucru, lantul vostru kinetic se va exprima cat mai natural posibil.
Exista doua zone paralele cu care ne deplasam catre minge: pe directia corpului si pe directia rachetei.
Prin repetare veti dezvolta deprinderi gresite, tehnica deficitara, chiar si accidentari provenite din utilizarea gresita a lantului kinetic.
Ar putea fi reprezentata in egala masura de distanta fata de mingea care intr-un anumit moment al jocului „se scurge” pe unul din peretii laterali, dar este foarte important ca jucatorii sa fie constienti inca de la inceput de acest punct de vedere.
Se numeste aspectul spatial (spatial awareness) al jocului de squash, iar imaginea 2 exemplifica aceasta idee.
Jucatorii incepatori au tendinta de a acoperi aceasta distanta prin deschiderea incheieturii in detrimentul fandarii. Astfel se creaza pseudo-lovituri care pe termen lung au efecte negative in dezvoltarea jucatorului de squash. Daca cedeaza incheietura, implicit si tehnica de baza cedeaza. Tocmai pentru ca controlul incheieturii face parte din tehnica de baza.
5. CENTRUL DE GREUTATE
Pozitia centrului de greutate al unui obiect ii afecteaza stabilitatea. Cu cat acest centru este mai sus, cu atat obiectul este mai instabil, cu cat acesta este mai jos, cu atat obiectul este mai stabil. Este perfect valabil si pentru jucatorii de squash.
Vedem cum jucatorul din imaginea de mai sus isi coboara centrul de greutate pentru fiecare lovitura. Astfel, el nu face altceva decat sa ofere o baza corecta de transfer a energiei catre minge, pe langa faptul ca astfel poate acoperi mult mai eficient suprafata de joc.
Toti avem centrele de greutate in pozitii diferite. Barbatii pot sa aiba centrul de greutate in dreptul pieptului, iar femeile mult mai jos, in dreptul pelvisului, ceea ce le ofera coordonare, flexibilitate si echilibru mult mai bune.
Pentru a ne dezvolta jocul de squash, avem nevoie sa practicam sporturi complementare (care sustin jocul de squash). Pentru jucatorii de sex masculin recomand yoga, aerobic, stretching, gimnastica, dansuri etc., iar jucatoarelor le recomand sporturi care sa le imbunatateasca musculatura si conditia fizica generala, cum ar fi fitness, alergare, circuit training, boot camp etc.
In concluzie, incercati sa loviti mingea din fandare pentru a va cobori centrul de greutate, ecartul dintre picioare oferindu-va o pozitie echilibrata, solida si o baza corecta de transfer a energiei catre minge.
Coborarea centrului de greutate se poate face nu doar prin fandare cum am subliniat, ci si prin flexia genunchilor. Intr-adevar sunt multe situatii in jocul de squash cand lovim mingea nu neaparat din fandare, ci mai degraba dintr-o pozitie coordonata realizata prin flexarea genunchilor (bineinteles cu distanta optima dintre picioare).
6. MATEMATICA LOVITURII
Cea mai cunoscuta lovitura in jocul de squash, si lovitura de baza din care deriva celelalte lovituri se numeste STRAIGHT DRIVE (in traducere mot-a-mot lovitura DREAPTA). Tocmai pentru ca trebuie respectate unghiurile drepte, de 90 de grade.
In momentul loviturii (forehand sau backhand) linia formata de umerii vostri trebuie sa fie paralela cu peretele lateral si perpendiculara pe peretele frontal. In punctul de contact directia rachetei este perpendiculara pe directia umerilor.
Este IMPORTANT sa va dezobisnuiti de a juca mingea cand sunteti cu fata catre peretele frontal. Va trebui sa va miscati continuu din calea mingii si sa va pozitionati corect de la inceput, astfel incat linia umerilor sa fie perfect paralela cu linia peretelui lateral in momentul impactului. In acest moment, dupa cum puteti observa in imaginea 2, racheta este perfect perpendiculara pe peretele lateral, si, foarte important, paralela cu podeaua.
Pentru acest lucru va trebui sa tineti fata rachetei aproximativ in aceeasi linie cu a manerului si sa blocati incheietura astfel incat sa mentineti acesta pozitie solida pe durata punctului de contact cu mingea. Putem sa ajustam fata rachetei din incheietura in punctul de contact, dar daca incheietura sau priza cedeaza in acest moment critic, lovitura poate sa fie compromisa. In schimb componentele loviturii de dinainte si dupa impactul cu mingea fac parte din bagajul tehnic individual si difera de la jucator la jucator.
Pentru lovituri mai avansate cum ar fi cele pe diagonala (cross-court drives) sau cele cu peretele lateral (boast drives) trebuie sa ne pozitionam astfel incat sa respectam unghiurile de 45 de grade fata de colturile din fata sau cele din spate ale terenului de joc iar matematica loviturilor respecta aceleasi principii.
Pentru multi jucatori incepatori pare paradoxal a lovi mingea cu fata catre peretele lateral. Pentru a va deschide si mai bine ochii, prin imaginea alaturata am ales sa va exemplific varianta corecta (a unghiului de 45°) utilizata pentru lovitura cu peretele lateral (boast drive).
In partea a II-a, va voi deschide ochii si va voi surprinde cu alte mici secrete si ponturi care cu siguranta va vor imbunatati viziunea de ansamblu asupra jocului de squash, dintre subiecte:
* Regruparea in zona centrala a terenului
* Armarea rachetei si executia loviturii
* Cand si unde lovim mingea
Credit foto 3: theepochtimes.com