12 Repere Esentiale In Abordarea Corecta A Squash-ului: Regruparea in T, Urmarirea Mingii, Executia Loviturii, Etica Jocului sunt cateva din elementele care vor fi tratate acum
Daca in prima parte a articolului am abordat elemente cum ar fi siguranta pe terenul de squash, priza, am subliniat beneficiile coborarii centrului de greutate prin fandare /flexia genunchilor sau importanta pastrarii unei distante optime fata de pereti sau fata de minge, continuarea articolului aduce de la sine alte informatii benefice jucatorului de squash.
7. REGRUPAREA IN ZONA CENTRALA A TERENULUI
Obisnuiti-va sa reveniti in T dupa fiecare lovitura (odata cu trecerea timpului veti realiza ca acest T reprezinta o zona complexa).
Voi lasa urmatorul filmulet sa va ofere o imagine mai detaliata:
Cu aceasta ocazie vreau sa scot in evidenta componenta nevazuta, ascunsa, chintesenta oricarei lovituri in squash.
Sunteti pregatiti ? Trebuie sa invatati sa fiti pregatiti. In aceasta consta adevarata stiinta a jocului de squash. Daca nu va adaptati la ritmul jocului, lovitura adversarului va va surprinde astfel incat sa nu mai aveti ocazia de a continua punctul, chiar daca sunteti in zona centrala a terenului.
Acest subiect merita o expunere mai avansata si il voi aborda separat intr-unul din articolele viitoare.
Din punct de vedere al avantajului tactic este absolut normal sa revenim cat mai repede posibil in zona „T”-ului, dar mult mai mult decat atat, este BENEFIC SI EXTRAORDINAR daca descifram jocul iar lovitura adversarului ne prinde pregatiti.
In imaginea alaturata, putem vedea cum Gregory Gaultier (numarul 1 mondial, in momentul publicarii acestui articol, si multiplu campion european) este pregatit cu mult timp inainte pentru ceea ce va urma.
Este foarte bine pozitionat in zona centrala si are deja racheta in pozitia neutra (racheta in fata cu varful un pic mai sus ca nivel fata de maner) cu mult timp inainte ca Ramy Ashour, adversarul sau, sa loveasca mingea.
8. NU SCAPATI MINGEA DIN OCHI!
Un alt avantaj competitiv major provine din capacitatea de „a privi in ochi” mingea pe toata durata jocului. Acest aspect are importante ratiuni tehnico-tactice, dar in acelasi timp este foarte benefic si din punctul de vedere al sigurantei. In multe situatii unii jucatori, pe langa faptul ca nu au nici un interes in a urmari mingea cu privirea, se mai si intorc cu spatele la ea, creand astfel interferente inutile si expunandu-se la mari riscuri in timpul jocului.
Cu totii stim cat de periculoasa poate sa fie o minge incinsa la viteze care pot atinge peste 250 km/h. Din pacate in unele din aceste cazuri traumele pot fi permanente.
Este foarte important ca din momentul in care intrati pe terenul de squash sa nu mai pierdeti mingea din ochi si sa incercati de fiecare data sa va reamintiti de acest aspect inainte de a juca, pana va intra in reflex.
9. ARMAREA RACHETEI SI EXECUTIA LOVITURII Cum stim ca avem racheta pregatita pentru impactul cu mingea? Haideti sa vedem pentru inceput:
Backswing (incarcarea loviturii sau pendularea initiala)
Downswing (descarcarea loviturii)
Racquet / Ball Impact (punctul de contact dintre racheta si minge)
Follow Through (pendularea finala)
In fig. 3, imaginea alaturata, puteti observa pozitia rachetei si a incheieturii in punctele esentiale ale loviturii. Observam rolul incheieturii pe toata durata loviturii, controlul acesteia fiind un factor determinant in squash.
Pentru a evidentia importanta armarii sau a incarcarii loviturii in squash, si pentru a avea o idee cat mai buna in acest sens va voi da un exemplu orientativ.
Lovitura este incarcata odata cu armarea umerilor (rachetei). Un exemplu de armare corecta pentru jucatorii incepatori ar putea fi urmatorul: linia imaginara ce se continua din manerul rachetei este pe directia mingii care urmeaza sa fie lovita. Puteti vedea in ambele imagini ale acestui capitol cum atunci cand racheta este armata atat pe forehand cat si pe rever linia imaginara ce iese din manerul rachetei este pe directia mingii.
In fig. 4, imaginea din dreapta, aveti un exemplu de timing perfect pentru un voleu pe rever, fata rachetei deshisa la maximum inainte de executie (ea se va inchide natural in punctul de contact), pozitia corecta a corpului cu spatiu suficient intre minge si jucatoare iar linia imaginara ce iese din manerul rachetei este pe directia mingii.
Daca tehnica de incarcare difera de la jucator la jucator, pentru executia loviturii nu trebuie decat sa deschidem fata rachetei si sa o lansam pe miscarea naturala a antebratului. Fata rachetei va incepe sa se inchida natural, astfel incat la impactul cu mingea singura noastra grija este sa tinem incheietura blocata si sa lasam gestul sa se termine natural in ceea ce se numeste follow through (pendularea finala). Intr-unul din articolele trecute va recomandam sa nu investiti intr-o racheta scumpa de la inceput tocmai pentru a va intari si a lasa incheietura sa se obisnuiasca cu loviturile specifice jocului de squash. Rachetele scumpe sunt facute din materiale din ce in ce mai usoare, ceea ce necesita un control al incheieturii foarte dezvoltat.
Jucatorii avansati armeaza cu usurinta loviturile tocmai pentru ca au stiinta jocului. Pe langa faptul ca se misca si se pozitioneaza extraordinar, folosesc fiecare element al lantului kinetic pentru a transmite energie catre minge.
O sursa importanta de energie provine spre exemplu din armarea soldurilor, iar abdomenul (mijlocul) continua acest transfer catre umeri si apoi catre bratul purtator de racheta prin care se descarca lovitura. Inclusiv bratul liber are un rol important in transmiterea energiei catre minge.
Exista mai multe tipuri de swing-uri (lovituri) in squash. Pentru incepatori ne concentram la executia corecta a loviturii umar-brat. Un jucator avansat spre exemplu, iar aici as adauga si jucatorii experimentati ce provin din sporturile cu racheta gen tenis, dar mai ales din badminton, sunt capabili de lovituri extraordinare doar din antebrat sau din incheietura.
Loviturile din incheietura nu sunt deloc recomandate incepatorilor. Ele fac parte din arsenalul jucatorilor avansati care au un control extraordinar al incheieturii si care prin aceasta tehnica urmaresc sa destabilizeze ciclul loviturii adversarului.
10. CAND LOVIM MINGEA? Momentul optim de lovire a mingii pentru incepatori este punctul maxim al traiectoriei dupa ce aceasta atinge suprafate de joc. In acest moment fortele care actioneaza asupra mingii se anuleaza, forta totala este zero si nu exista deloc acceleratie. Acest moment de echilibru dinamic in care se afla mingea este vizibil cu ochiul liber si aveti nevoie de resurse minime pentru a transfera din nou energie asupra ei. Este un exercitiu foarte util acesta, jucatorul fiind obligat sa gaseasca din timp o pozitie coordonata de lovire si sa pregateasca racheta inainte ca mingea sa ajunga in punctul de maxim.
11. UNDE LOVIM MINGEA?
Exercitiu de imaginatie: mingea este un ceas de perete cu cifre de la 1 la 12 si cu un ax central. Este de preferat sa lovim „mingea” in axul central (de unde ies acele ceasornicului), sau, in unele cazuri in zona dintre axul central si cifra 6.
Pentru multa vreme eu personal am lovit mingea inspre cifra 6 pentru ca armam racheta tarziu, mingea depasea punctul de maxim si descarcam lovitura cand mingea era deja in cadere. Jocul meu chiar daca avea inaltime si control, nu avea viteza, lungime, agresivitate, iar arsenalul meu de lovituri era oarecum limitat.
Multe situatii ale jocului cum ar fi cele in care lovitura adversarului va pune in dificultate, va vor cere sa loviti mingea intre axul central si cifra 6. Pur si simplu salvati mingea si o tineti in joc, iar astfel eliminati din jocul vostru greselile nefortate si frustrarea inca de la inceput. Mai mult decat atat, odata cu trecerea timpului veti invata si cum sa asigurati mingea tocmai pentru a nu va lasa expus si pentru a continua punctul.
Pentru a executa un lob perfect de exemplu, va trebui sa loviti mingea direct in „barba” cifrei 6.
Daca in schimb loviti mingea repetat inspre cifra 12 ea nu va mai ajunge din pacate sa intalneasca peretele frontal intr-o lovitura valabila. O greseala nefortata pe care multi jucatori incepatori o fac incercand sa imite lovituri din alte sporturi cu racheta si astfel dezvoltand o tehnica gresita pentru jocul de squash. Caracteristicile constructive ale mingii de squash permit topspin-ul intr-o mult prea mica masura.
In concluzie va recomand de la inceput sa:
12. ETICA JOCULUI DE SQUASH Daca pentru interpretarea regulilor oficiale avem nevoie de logica si multa experienta, pentru a imbunatati estetica jocului avem nevoie de mii de ore de antrenament pentru a respecta regulile nescrise ale jocului de squash trebuie doar sa aderam la codul de conduita profesionala al jucatorului de squash.
In incheiere, va recomand un cod complet de conduita etica pe terenul de squash. Va rog frumos sa il cititi si sa luati atitudine cand va intalniti cu una din situatiile descrise acolo.
Este de datoria noastra, a tuturor, sa avem o atitudine onesta fata de sport, sa asiguram desfasurarea si dezvoltarea squash-ului in conditii de siguranta, sportivitate, amabilitate, gentilete, politete si respect fata de parteneri, adversari sau orice alta persoana implicata in fenomen.
Sper ca v-am surprins placut cu acest articol in care va pun la dispozitie o bucatica din pasiunea, informatiile si experienta acumulate pana acum. Cu aceasta ocazie as dori sa le multumesc „maniacului” Edi Tecsan pentru resursele directionate catre squash si colegului, antrenor, Stefan Burlan, care au avut placerea sa imi ofere un feedback inainte de publicare.
In urma schimbului de idei dintre noi sper ca a iesit un articol mai bun pentru voi, toti cei care faceti parte din clubul select al jucatorilor de squash. Sper ca v-am dat ocazia sa va regasiti in multe din cazurile descrise, sa va autoanalizati iar daca v-am deschis ochii atingand si punctele sensibile, nu am facut altceva decat sa va motivez ca de acum incolo sa abordati fenomenul mult mai responsabil si mai constructiv.
Squash cu zambetul pe buze va doresc!
photo credit: squashpics.com | squashclub.org | articles.baltimoresun.com
One comment