Progresia in squash se refera la dezvoltarea abilitatilor specifice si implica aplicarea invatarii dobandite intr-o sarcina anterioara la executia unei sarcini mai complexe, mai avansate
Pentru antrenorul de squash fiecare sesiune trebuie sa fie pregatita in detaliu dinainte si se termina mult dupa ce ea a luat sfarsit din punct de vedere fizic. Este important ca dupa fiecare sesiune antrenorul sa traga concluziile potrivite in functie de care sa tina cont in proiectarea sesiunii urmatoare.
O serie de mai multe sesiuni cu acelasi grup / individ reprezinta o progresie. Progresia propriu-zisa incepe de la prima sesiune.
Zona de invatare si dezvoltare se afla in afara zonei de confort. Capacitatea unui antrenor de a proiecta in cel mai mic detaliu sesiunile si progresiile cele mai eficiente pentru fiecare jucator si fiecare situatie in parte reprezinta o arta si o stiinta in acelasi timp.
Progresia in squash se refera la dezvoltarea abilitatilor specifice si implica aplicarea invatarii dobandite intr-o sarcina anterioara la executia unei sarcini mai complexe, mai avansate.
Progression = the process of developing gradually towards a more advanced state.
Progresia in squash reprezinta un plan de antrenament individualizat alcatuit din elemente care se imbina natural, trecerea de la o activitate la cealalta fiind o continuare fluida a elementelor executate si perfectionate anterior.
Pentru a maximiza beneficiile antrenamentului sportiv, acesta are nevoie de planificare.
Frecventa – cat de des ne antrenam
Intenstitate – cat de intens ne antrenam
Timp – durata unui antrenament
Tip – metodele de antrenament folosite
Cand proiectam un ciclu de antrenament de squash trebuie sa tinem cont si de durata acestuia. Progresia incepe de la prima sesiune.
Exista progresii scurte (blocuri de cateva sedinte) sau progresii care contin mai multe blocuri sau acopera o perioada mai mare de timp, cum ar fi un an calendaristic sau un sezon competitional.
Numarul de participanti si nivelul acestora constituie un alt element de luat in seama. In aceste filmulete avem parte de o mica progresie pentru un grup de juniori, sub indrumarea unui jucator mai mult decat cunoscut.
‘Responsabilul’ mini-progresiei este multiplul campion Nick Matthew care face o scurta trecere in revista a regulilor de baza ale jocului, iar apoi a catorva lovituri specifice squashului. Haideti sa ‘progresam’ impreuna :
Antrenorul trebuie sa aiba capacitatea de a adapta modelul de performanta publicului caruia i se adreseaza. Activitatile propuse sportivului (sportivilor) trebuie sa il dezvolte pe acesta natural si gradual spre un nivel de joc mai avansat.
Dificultate minima < Zona de dificultate optima < Dificultate maximaSportivul este tot timpul in centrul procesului de invatare. Tocmai din acest motiv antrenorul trebuie sa-i propuna acestuia obiective clare si cuantificabile in zona de dificultate optima. Chiar daca cel care o creaza in majoritatea cazurilor este antrenorul, progresia este numai si numai a sportivului.
Ca in graficul acestui articol ar trebui sa arate progresia ideala de squash. Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, partenerul de antrenament (elevul) trebuie tinut in zona in care cerintele nu sunt nici prea usoare (intervine plictiseala), nici prea grele (intervine frustrarea). Elevul trebuie tinut tot timpul in zona delicioasei incertitudini – zona de dificultate optima. Acest deziderat ii confera o dezvoltare fluida si progresiva a tuturor componentelor (tehnic, tactic, fizic, mental) ce constituie jocul de squash.
credit foto: razblint.com