Cea mai buna investitie pentru un jucator incepator, si nu numai, este de a urma lectii de squash. Va recomand sa apelati la serviciile si profesionalismul unui antrenor de squash sau trainer certificat.
In lipsa acestora, orientati-va catre jucatorul cel mai bun care activeaza in clubul vostru preferat, dar mare atentie – trebuie sa identificati in el atat o persoana deschisa catre altii, cat si una potrivita pentru a da lectii de squash. Multi jucatori „avansati” joaca instinctual; nu toti au capacitatea de relationare, timpul, dispozitia, notiunile teoretice sau abilitatile native care sa ii recomande pentru antrenorat.
Importanta antrenorului pentru jucatorii care vor sa se initieze in tainele squash-ului este esentiala. In spatele fiecarui jucator de performanta se „ascunde” un antrenor pasionat si dedicat. Tocmai pentru ca squash-ul este un sport complet si complex, toti jucatorii, indiferent de nivel, au nevoie de sustinerea, incurajarea si profesionalismul unui antrenor.
Antrenorul reprezinta un element cheie in dezvoltarea ulterioara a jucatorului. Antrenorul vine cu un bagaj de cunostinte esentiale legate de sportul in sine, dar si cu alte informatii importante: medicale, nutritie, periodizare, motricitate, dinamica miscarii, prevenirea accidentelor, comunicare, prim ajutor, limbi straine, filozofie etc.
Antrenorul trebuie sa fie un cunoscator al tipologiilor de caractere umane, sa aiba o conduita morala ireprosabila, sa cunoasca si sa respecte stilurile si timpii de invatare, sa fie foarte bine organizat, bun motivator, sa aiba capacitati psiho-pedagogice si manageriale. Si, poate cel mai important aspect, antrenorul trebuie sa aiba responsabilitatea, pasiunea si dorinta de a se dezvolta continuu.
Exista mai multe tipuri:
– antrenor de squash innascut, care are capacitatea de a maximiza potentialul tuturor celor care ii trec prin mana, atat incepatori (indiferent de varsta), cat si jucatori de elita;
– antrenor de squash extraordinar pentru incepatorii (copii sau adulti), care transfera cu succes valorile, pasiunea pentru sport dar mai ales o fundatie solida catre urmatorul nivel;
– antrenor de squash extraordinar pentru jucatorii avansati, dar complet incompetenti in cazul juniorilor si incepatorilor;
– antrenor de squash buni in a invata copiii si a lucra cu juniorii, dar nu foarte buni cu jucatorii adulti incepatori sau cu jucatorii avansati;
– antrenor foarte bine intentionat, dar ineficient la toate nivelurile.
In momentul de fata in Romania sunt foarte putini antrenori. Cu toate acestea, perspectivele squash-ului sunt mai mult decat pozitive. Incepand cu anul acesta, pe langa proaspat infiintata federatie, s-au deschis noi cluburi, s-au organizat cursuri de arbitri si competitii internationale importante. Tot de anul acesta avem chiar si doi antrenori de nivelul 2 (ESF level 2) in persoanele lui Horia Naumescu si Gelu Constantinescu.
In curand vor avea loc in Romania mai multe cursuri de antrenori organizate de Federatia Romana de Squash sub egida Federatiei Europene de Squash. Am avut placerea si norocul sa fiu absolventul unui astfel de curs, iar acum, prin urmatoarea serie de articole, voi incerca sa incurajez pe cei care in viitor vor dori sa imbratiseze meseria de antrenor de squash.
Nimeni nu s-a nascut invatat. Si tocmai din acest motiv suntem datori sa impartasim informatii pentru a deveni mai buni in ceea ce facem. Sper ca numarul antrenorilor romani sa creasca cu repeziciune. Doresc mult succes tuturor celor care considera ca au ingredientele necesare pentru a urma cursurile specifice meseriei de antrenor de squash.
Sper sa nu fiu inteles gresit, respir squash ca si voi de altfel, iar in cazul de fata, unica mea intentie este sa va impartasesc cum am reusit sa iau examenul. In urmatoarele articole o sa explic conceptul si importanta feeding-ului in squash (mai ales pentru cei care doresc sa devina antrenori), principii ale predarii, cum arata curba invatarii ideala, ce inseamna o progresie, orientarea spre performanta vs orientarea spre rezultat, cum sa structuram si ce trebuie sa integram intr-o lectie de squash.
Primul sfat : Nu confundati un curs de antrenori cu o competitie de squash. Sunt doua lucruri complet diferite. Functia de antrenor este diferita de cea de jucator. Jucam squash pentru noi, antrenam pentru altii. Jocul competitiv este hranit de egoism, antrenamentul este hranit de altruism. Mare dreptate avea cel ce spunea ca antrenamentul este un bun servitor, iar competitia cel mai prost maestru. Cu cat mai repede o sa intelegeti ca de acum incolo o sa fiti in planul secund si o sa puneti umarul la dezvoltarea altora, cu atat veti fi mai pregatiti pentru cursul / examenul de antrenori.
Iata recomandarea lui Rosta: Cum sa-ti alegi antrenorul
Un jucator de squash care doreste sa devina un bun antrenor trebuie sa iubeasca mai mult partea de antrenament decat jocul in sine. Ca sa inchei intr-un mod armonios, haideti sa vizionam impreuna frumusetea unui antrenament de squash:
Vezi antrenori in Romania
credit foto: agileinpills.wordpress.com | spiritofsquash.com