Feedingul este o abilitate care se invata in timp. Prin feeding se urmareste scoaterea graduala a elevului din zona de confort si indrumarea catre zona de invatare (challenge zone) in antrenamentul de squash
Dupa cum va spuneam in articolul precedent, Antrenor de Squash, profesie de viitor in Romania, invatarea corecta a squash-ului se poate realiza doar cu ajutorul unui antrenor.
Este foarte important de retinut ca oricare ar fi motivatia practicantului de squash notiunea de „placere” este un element esential in declansarea si continuarea practicarii oricarei activitati sportive.
Unul dintre cele mai importante instrumente ale antrenorului de squash este capacitatea de FEEDING (de a da, a hrani, a furniza, a asigura, etc).
FEEDING = (Sports) to pass a ball or puck to (a pupil or teammate), especially to set up a scoring chance.
Pentru a deveni antrenori de squash, trebuie ca, intr-o prima etapa, sa fim jucatori de squash. Sunt multi jucatori care pur si simplu nu doresc sa joace sau sa se antreneze cu jucatori de un nivel inferior. Acestia au o abordare egoista a conceptului de feeding, multi dintre ei fiind incompatibili cu meseria de antrenor.
In antrenamentul de squash, elevul este vazut ca un coleg de echipa, ca un partener, scopul antrenorului fiind acela de a-i furniza toate mingile in asa fel incat elevul sa fie pus in valoare, fascinat, captivat.
Prin feeding se urmareste scoaterea graduala a elevului din zona de confort si indrumarea catre zona de invatare (challenge zone).
Feedingul este o abilitate care se invata in timp. Un jucator plaseaza mingea diferit fata de un antrenor. In calitate de jucator, incercam sa distrugem ciclul loviturii adversarului. In schimb, atunci cand antrenam, ne comportam exact invers. Este singura varianta prin care elevul (sau partenerul de antrenament) poate sa isi dezvolte loviturile, miscarea si abilitatile motorii specifice jocului de squash.
Procesul de invatare trebuie sa aiba tot timpul in centru sportivul. Acestuia urmarim sa ii dezvoltam abilitatile motorii specifice squash-ului. Antrenorul trebuie sa propuna exercitii adaptate capacitatilor publicului tinta, iar feeding-ul (regulat in prima faza) este mijlocul cel mai eficient prin care se asigura procesul de invatare in squash.
Pe scurt, dezvoltarea abilitatilor motorii in orice sport se realizeaza prin mult exercitiu si cuprinde trei etape :
Faza asociativa – incercarea repetata de a realiza miscarea pana la obtinerea unor raspunsuri. Cu ajutorul antrenorului se elimina deprinderile gresite sau miscarile ineficiente.
Faza autonoma – nu mai este necesara gandirea, totul desfasurandu-se la nivel subcortical (automat).
!!! Sfat (pentru cei care doresc sa devina antrenori de squash) : Antrenati-va si dezvoltati-va abilitatea de feeding.
Personal, ca sa ma pregatesc pentru examenul de antrenori, am petrecut zeci de ore pe terenul de squash nefacand nimic altceva decat feeding: de la mic la mare, de la jucatori complet incepatori la avansati. Mi-am invitat la lectii gratuite toti prietenii, colegii de munca, oricine a dorit sa vina. Toti partenerii de antrenament m-au sustinut. Am fost asistentul antrenorilor cu experienta in munca cu juniorii.
Am invatat tehnicile corecte de feeding pentru fiecare lovitura in parte. Am invatat ce si cum sa predau. Am invatat sa respect faptul ca fiecare individ este complet diferit. In continuare invat cum sa devin un antrenor mai bun.
Acest rol de „feeding” in antrenamentul de squash poate fi efectuat nu doar de catre antrenor, ci si de catre partenerul de antrenament sau, dupa cum puteti vedea in filmuletul de mai jos, cu ajutorul unui robot (feeding machine). Este foarte important de retinut ca aceasta masina, chiar daca poate fi un instrument util in antrenamentul de squash, nu poate sa substituie sub nici o forma factorul uman. Iar un antrenor este singurul capabil sa dea indrumarea potrivita si feed-back-ul corect pentru fiecare situatie in parte.
Curiozitati:
– feeding-ul in squash se realizeaza utilizand acelasi tip de minge sau mingi progressive.
– nivelul de dificultate al feeding-ului trebuie adaptat in functie de nivelul fiecarui jucator in parte.
– exista feeding simplu (antrenorul ia mingea in mana dupa fiecare lovitura) sau feeding continuu.
– exista feeding regulat sau neregulat (spre exemplu, inaltimea sau viteza pot sa varieze)
– prin feeding se poate urmari invatarea mai multor tipuri de lovituri in acelasi timp.
– in unele cazuri feeding-ul poate fi realizat cu mana.
Urmatorul articol din serial este „Antrenamentul de Squash: SESIUNEA„.
credit foto: blogs.kenan-flagler.unc.edu | figs.veneto.it