Breaking News

Conceptul de Ghosting in Squash cu Chris Ryder (partea I-a)

Conceptul de Ghosting in Squash cu Chris Ryder – tehnica revolutionara de antrenament, inventata de marele campion Jonah Barrington si reprezinta un joc imaginar de squash

ghosting in squash, Eugen AxinteLa sfarsitul anului trecut am avut placerea sa il cunosc personal pe Chris Ryder, finalistul PSA Courtwall Romanian Squash Open (desfasurat la Aerosquash Baneasa), 47 world ranking in 2011. Cu cateva saptamani inainte, Chris il invinsese pe favoritul si mai celebrul James Willstrop intr-un meci din faimoasa competitie intercluburi Premier Squash League.

Am avut ocazia sa il urmaresc in actiune, dar mai presus de atat sa petrec cateva ore alaturi de el, pe terenul de squash. Am descoperit un profesionist adevarat, atat pe teren, cat si in afara. Am ramas profund impresionat de felul in care joaca, de disciplina stricta pe care o respecta, de dedicatia cu care se antreneaza si mai ales de felul in care abordeaza squash-ul. Fiecare detaliu conteaza enorm la acel nivel.

Din dorinta continua de a invata lucruri noi despre squash, de a ma dezvolta atat ca jucator, dar mai ales ca antrenor, am rezervat cateva ore cu Chris Ryder, care s-au dovedit mai mult decat interesante.
Pentru prima oara am avut ocazia sa vad pe viu rutina de ghosting a unui jucator profesionist, sa o compar cu a mea si sa inteleg cu adevarat puterea acestui tip de antrenament in squash.

Va marturisesc ca optica mea s-a schimbat. Nu eram strain de acest tip de antrenament. Aveam rutina mea de ghosting pe care o includeam din cand in cand in antrenamentul solo. Doar ca miscarile mele erau rudimentare, statice, regulate, complet lipsite de tempo si fantezie, iar acest lucru din pacate se reflecta in calitatea jocului. Cine spunea ca jucam asa cum ne antrenam, avea mare dreptate.

Dar ce este de fapt ghosting-ul?



Ghosting-ul este o tehnica revolutionara de antrenament care a fost  inventata si utilizata pentru prima oara de marele campion Jonah Barrington in anii 60-70 si reprezinta un joc imaginar de squash. Pur si simplu jucam squash cu o minge si un adversar imaginar:
– servim,
– ne intindem dupa minge,
– lovim mingea din locuri si pozitii diferite,
– incercam sa plasam  mingea,
– o urmarim cu privirea,
– revenim in T.

De retinut! Felul in care ne miscam pe teren in ghosting va reflecta miscarea noastra din jocul real de squash.

Chris Ryder mi-a aratat cum si cat de important este sa ne miscam fluid, cand sa acceleram (exact dupa terminarea loviturii) si cand sa deceleram (inainte sa trecem prin T), cum sa ne coordonam pasii, cum sa vizualizam lovitura, cum sa urmarim mingea cu privirea si cat de  importanta este viteza cu care revenim in zona centrala (aceasta zona este reprezentata de un cerc imaginar cu raza de 1 – 1,5m in jurul T-ului). El a numit-o casa jucatorului de squash si singurul loc de pe teren in care suntem in siguranta. Este singurul loc (mai bine spus zona, pentru ca in functie de dinamica jocului vom avea pozitii diferite in aceasta zona) de unde suntem complet pregatiti pentru urmatoarea lovitura si de unde putem sa acoperim practic orice distanta a terenului. Cu conditia sa ne repliem ultrarapid in cerc. Doar ‘’acasa’’ suntem in siguranta.

De fiecare data cand iesim la ‘’vanatoare’’ trebuie sa ne repliem rapid, altfel riscam sa devenim noi insine prada usoara pentru adversar. Este foarte important sa intram cat putem de repede in aceasta zona de siguranta, pentru ca mai apoi sa deceleram pentru a ne pastra fluiditatea in T si pentru a ne putea lansa in viteza pentru urmatoarea lovitura.

Din partea a doua aflam „De ce trebuie sa ne pastram fluiditatea, mai ales in T si care este scopul ghosting-ului

credit foto: insidesquash.com

About Eugen

In scurta mea cariera de antrenor am avut ocazia sa dau lectii de grup sau individuale, sa organizez turnee, sa ma autoevaluez si sa ma dezvolt continuu. Sa realizez progresii si planuri de antrenament, sa asist antrenori experimentati in munca lor cu juniorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.