Cum sa alegi terenul si echipamentul de squash? Alegem terenuri de squash home made? Cu materiale certificate sau no name? Care sunt criteriile dupa care trebuie sa alegem racheta si incaltamintea adecvate? Acestea sunt intrebarile care vor primi raspuns in acest articol
TERENURI DE SQUASH
Prima intrebare la care trebuie sa aflam raspuns, este unde putem juca squash?
Gasiti un centru de squash care sa aiba terenurile certificate de WSF (World Squash Federation) sau FRS (Federatia Romana de Squash). In Romania, din nefericire, sa intalnesc multe terenuri “home-made”.
Este destul de periculos sa joci pe acest tip de terenuri de squash, in special din cauza podelelor si a peretilor de sticla din partea din spate.
Pe aceste terenuri te poti accidenta foarte usor, acesta fiind motivul pentru care nu le recomand. Putem clasifica terenurile de squash din Romania in patru categorii:
2. Terenuri „home-made”, dar care folosesc materiale de calitate (branded) pentru podele, peretii de sticla din partea din spate si cei frontali. In cazul accidentarii pe astfel de terenuri, putem fi siguri ca de vina nu au fost podelele.
3. Terenuri „home-made”, care folosesc materiale „no name” dar care respecta dimensiunile standard. Este foarte periculos sa joci pe aceste terenuri de squash. Podelele lor sunt alunecoase, la fel si peretii de sticla din spatele terenului, care, la un eventual impact necontrolat, pot produce taieturi serioase.
4. Terenuri „home-made”, care folosesc materiale „no name„ si care nu respecta marimile si proportiile standard pentru un teren de squash.
De asemenea, un alt aspect important la un centru de squash il reprezinta posibilitatea de a ne oferi alegerea sau achizitionarea unui echipament sportiv de calitate, daca este dotat sau nu cu un antrenor, cum arata vestiarele, dusurile, etc.
Cum sa alegem echipamentul corespunzator de squash?
In cazul in care ati decis sa jucati squash, va recomand sa investiti in 3 lucruri: Racheta, Incaltaminte si Antrenor. Cu ceva vreme in urma, am detaliat cum sa-ti alegi antrenorul de squash
RACHETA DE SQUASH
Trebuie sa aiba maximum 160g, nu trebuie sa fie din aluminiu (sau oricare compus al aluminiului). Cel mai folosit material este grafitul sau un compus al grafitului, titan, etc.
In Romania, puteti achizitiona astfel de rachete de calitate de la Wilson, Mantis, Oliver, Technifibre si, cu putin noroc, Dunlop. Doar aceste companii incearca sa fie active pe piata locala din Romania.
Desigur, puteti achizitiona rechetele si din alte magazine din afara Romaniei, dar, mai tarziu, puteti avea diverse reclamatii si probleme in a cumpara elementele de plastic ale rachetei, care sunt importante la schimbarea racordajelor.
INCALTAMINTE SPECIFICA PENTRU SQUASH
Nu exista foarte multe companii in lume care sa fabrice incaltaminte speciala pentru squash (Prince, Wilson). Acest tip de incaltaminte este destinata jucatorilor care practica squash in scop de recreere( 1-2 ore pe saptamana).
Majoritatea jucatorilor de squash practica acest sport in incaltaminte pentru handbal, volei si badminton.
In Romania, puteti achizitiona incaltaminte de calitate de la companiile LI-NING, ASICS, si, cu putin noroc, de la Adidas. Nu recomand practicarea squash-ului decat in incaltaminte pentru sporturi indoor.
Am observat multi jucatori de squash in incaltaminte pentru jogging. Este foarte periculos, deoarece acest tip de incaltaminte este special conceput pentru miscari intr-un singur sens. Nu uitati ca squash-ul este unul dintre cele mai provocatoare sporturi in ceea ce priveste schimbarea sensului de miscare.
Asadar, incaltamintea trebuie sa fie foarte stabila. Urmatorul lucru important este faptul ca incaltamintea trebuie sa aiba talpi non-marking. Este foarte posibil sa vi se interzica sa jucati in incaltaminte cu talpa neagra.
Distribuie acest articol, pentru ca informatia sa ajunga la cat mai multi prieteni interesati de fenomen!
AHOJ,
Rostaman