Breaking News

Cum sa ne refacem dupa efort, 4 solutii eficiente

Stretching-ul, dus-ul, sauna si masajul sunt printre cele mai eficiente solutii pentru refacerea organismului dupa drill-uri, meciuri sau turnee de squashCum sa ne refacem dupa efort, turneu de squash
Dupa ce, in articolul precedent, am vazut cum sa ne facem „incalzirea”, astazi va propunem sa aflam cateva solutii pentru refacerea de dupa efort:

1. Stretching-ul
Dupa antrenament/competitie (la 5-10 min. dupa ce pulsul si respiratia au revenit aproape de valorile de repaus), intinderea muschilor solicitati major pe parcursul efortului reprezinta primul ajutor adus organismului in procesul de refacere dupa efort.
Daca este precedat de o usoara alergare (1/4) sau bicicleta, ghosting  etc., efectul de iesire lina din efort este foarte apreciat de corpul suprasolicitat anterior. De data aceasta intinderile pot fi active sau pasive, statice (mai ales) sau dinamice dar cu efort mic.

Cateva exercitii de stretching putem urmari aici:

2. Dusul
Face parte din antrenament. In afara de recunoştinţa celor din jur :), dusul aduce inca forma de refacere.
Temperatura relativ ridicata si un usor hidromasaj grabesc readucerea organismului (in special aparatul locomotor) la starea de echilibru anterioara efortului depus la antrenamente/meciuri (eliminarea mai rapida a produsilor de catabolism, elasticizarea tesuturilor etc.).3. Sauna
Este o forma de „gimnastica vasculara„, atunci cand este facuta asa cum au gandit-o nordicii – 3 expuneri alternative la cald si respectiv rece (camera incalzita  – dus rece – camera incalzita – dus rece etc.).
Aburii, obtinuti prin stropirea cu apa si alte uleiuri a pietrelor incinse, provoaca organismul la o adaptare si mai greu de realizat, ceea ce duce la efecte marite. In afara de efectele asupra sistemului cardio-vascular, sauna are si efecte benefice pe structurile moi: muschi, ligamente, tendoane, fascii etc. : elasticizeaza, asuplizeaza, grabeste metabolismul local si eliminarea produselor sale, efect analgetic si pregatirea musculara pentru masajul de refacere.

Sauna are contraindicatii la cardiaci, persoane cu afectiuni respiratorii importante, infectii grave, dar in mod normal aceste persoane nu se aventureaza pe terenul de squash. De asemenea, pentru cei care nu au mai practicat aceasta terapie, se recomanda progresivitate (initial temperaturi mai mici la cald si mai mari la rece) pentru a evita accidentele cardiace.

4. Masajul
Este un mare ajutor in refacerea organismului si pregatirea sa pentru o noua sesiune de antrenament. Tehnicile folosite tin de fiecare terapeut in parte, de la o frectie cu carmol pana la manevre clasice din masajul suedez, deep tissue, masaj thai, pietre calde etc.

De precizat este ca teoria spune ca la sportivii de performanta nu se practica masajul GENERAL imediat dupa efort, ci 2-3 ore mai tarziu. Masajul regional este aplicabil si imediat dupa efort (+ stretching, sauna, dus). Un alt detaliu important este ca pe afectiuni musculare sau articulare (intinderi, entorse) masajul, in general, se evita. Exista si exceptii (contracturi de ex.) dar pentru a fi covins ca nu faci rau este necesar un diagnostic sau macar o evaluare in prealabil.

Acestea fiind spuse, ramane sa implementati cele de mai sus in sedintele voastre de antrenament, conform cu organismul si necesitatile fiecaruia. Nefiind parerolog de profesie, despre antrenamentul propriu-zis nu ma pronunt.
Spor la treaba!

credit foto: successmnual.blogspot.com

About Dragos Iordan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.