Breaking News

Epicondilita laterala: cotul tenismenului la jucatorii de squash

Cauze si remedii pentru Epicondilita laterala, o afectiune specifica in 95% din cazuri jucatorilor incepatori. Cum se calculeaza dimensiunea corecta a gripului

epicondilita laterala

„Cotul tenismenului” este o afectiune destul de frecventa la jucatorii de squash (si alte sporturi cu racheta) si care prin simptomul ei principal, durerea, impiedica activitatea sportiva.

Epicondilita laterala se defineste ca o afectiune patologica a extensorilor palmari la originea lor, pe epicondilul lateral al humerusului. De regula, tendonul implicat in epicondilita laterala este tendonul muschiului scurt extensor radial al carpului. Sunt o multime de detalii tehnice medicale despre anatomia cotului, biomecanica articulatiei, structuri afectate s.a.m.d. care insa nu fac obiectul acestui articol.

epicondilita 2

In primul rand si cel mai important, trebuie spus ca DIAGNOSTICUL SE PUNE DE CATRE MEDICUL SPECIALIST (ortoped, medic sportiv).

Nu orice durere in cot inseamna neaparat epicondilita laterala

Exista o serie de simptome, cateva teste simple (Mill / Maudsley) si alte investigatii prin care medicul stabileste diagnosticul. Autodiagnosticarea cu sprijinul internetului si/sau consultarea de diversi parerologi sau urechisti atotstiutori deschid cai batatorite spre diverse alte „bucurii”.

Odata stabilit diagnosticul se pune problema tratamentului. Indiferent de cat de avansata este afectiunea (de la durere sporadica si usoara, in timpul jocului, pana la imposibilitatea ridicarii unei cesti de cafea) esentiala pentru vindecare este inlaturarea cauzelor.

Astfel ajungem la al doilea lucru foarte important: in marea majoritate a cazurilor este necesara o pauza a activitatii sportive. Unii medici/kinetoterapeuti/fizioterapeuti, in goana dupa un marketing bun, sustin ca tratamentul lor (fizio, kineto, benzi, medicatie, trigger points therapy, terapie miofasciala, terapie bowen etc.) poate rezolva problema chiar daca sportivul continua sa joace. De cele mai multe ori este fals.

Epicondilita laterala este o afectiune cauzata de microtraume repetate, de suprasolicitare si/sau de solicitare gresita a unor structuri din zona cotului. Continuarea activitatii sportive va mentine cauza (cauzele) asa ca tratamentul va putea cel mult sa imblanzeasca temporar simptomele.

CELE MAI FRECVENTE CAUZE ALE APARITIEI AFECTIUNII



dimensiunea gripului o cauza foarte des intalnita. Un grip de dimensiuni incorecte, de obicei prea mic (subtire)epicondilita - dimensiune grip, face priza dificila si poate conduce la aceasta afectiune.
Tehnica Nirschl arata cum se calculeaza dimensiunea corecta a gripului: se masoara distanta de la varful degetului inelar pana la a doua linie palmara. Aceasta distanta trebuie sa fie egala cu circumferinta gripului;

activitate necorelata cu posibilitatile de moment. Trecerea brusca la trei ore de squash zilnic pentru un jucator neantrenat suficient sau lipsit de rezistenta si/sau forta musculara nu este varianta optima. Principiul progresivitatii trebuie respectat si in acest caz. 95% din cazurile de epicondilita apar la jucatorii amatori;

– in tenis, „late backhand” sau „leading with the elbow” sunt greseli de tehnica a lovirii mingii care pot duce la tennis elbow. In squash este destul de rar intalnit, dar nu imposibil, mai ales in Romania unde multi jucam fara sa ne insusim tehnica de baza;

tensiunea racordajului este mai rar de vina pentru epicondilita, dar merita mentionata. O tensiune prea mare, vibratiile si muschi insuficient antrenati sau un dezechilibru muscular flexori-extensori reprezinta o combinatie nefericita care poate conduce la aceasta afectiune.

CUM TRATAM EPICONDILITA

In cazul ideal, tratamentul se concepe, aplica si supravegheaza de catre o echipa medicala (medic, kinetoterapeut, fizioterapeut etc.). Se recomanda:

pauza de la activitatea sportiva. Si la nesportivi, eliminarea activitatilor care provoaca durere (de exemplu evitarea ridicarii de greutati cu palma in pronatie sau ridicarea cu ambele maini si palmele in supinatie) este primul pas spre vindecare. De asemenea se impune corectarea greselilor de tehnica sau adaptarea echipamentului (grip, racordaj).

aplicatii (sau masaj) cu gheata – 10-15 minute

unguente cu antiinflamator

epicondilita - orteza brace exercitii de stretching si de crestere a fortei si rezistentei musculare intr-un program de kinetoterapie

folosirea (atunci cand se reia activitatea sportiva) a unei orteze pentru cot (bracing, tennis elbow strap). NU SE APLICA PE LOCUL DUREROS, ci sub aceasta zona.

fizioterapie – electro, laser. Cu toate ca este foarte la moda, shockwave therapy nu este intotdeauna cea mai indicata.

Resurse utilizate: doctorortoped.ro – Clinical Orthopaedic Rehabilitation – Brotzman & Wilk

Credit foto: peakperformancetherapy.com  |  s0www.utdlab.com  |  trekkinn.com

About Dragos Iordan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.