Breaking News

Greutatea optima a jucatorului de squash

Intre greutatea optima competitionala si conditia fizica a jucatorului de squash exista o relatie directa. Controlul greutatii reprezinta primul pas catre succes si este un etalon de urmat in pregatirea fizica specifica

greutatea optima a jucatorului de squash
Vi s-a intamplat sa fiti atat de aproape de a castiga meciul decisiv, si totusi sa nu castigati punctul care conteaza cu adevarat?

Vi s-a intamplat vreodata sa jucati squash impotriva unui adversar care pe langa faptul ca nu isi pierde prospetimea, este pe tot terenul si va returneaza cu incapatanare si precizie chiar si loviturile dvs cele mai bune?

Vi s-a intamplat sa conduceti detasat in prima jumatate a meciului, pentru ca apoi adversarul sa intre in meci din senin si sa nu va mai dea nici macar cea mai mica sansa de a-l castiga?

V-ati gandit ca o data cu trecerea timpului, mai ales intre doi jucatori de niveluri apropiate, batalia se duce pe alte fronturi? Cum ar fi cel fizic? Sau cel mental?

Oare de ce jucatorul cel mai bine pregatit are castig de cauza in toate aceste situatii?

Exista patru directii de baza in pregatirea specifica. Un jucator de squash se dezvolta inca de la inceput pe patru planuri diferite: tehnic, tactic, fizic, mental.

Vreau sa subliniez importanta pregatirii fizice si pentru asta ma voi raporta doar la un singur indicator – greutatea corporala. Controlul greutatii reprezinta primul pas catre succes si este un etalon de urmat in pregatirea fizica specifica de squash.

Haideti pentru inceput sa studiem urmatorul tabel in care avem clasamentul PSA (aprilie 2014) al primilor 10 jucatori din circuitul profesionist. Sa lasam cifrele sa vorbeasca de la sine si sa vedem daca putem stabili o legatura intre inaltimea si greutatea competitionala a jucatorului de top.

Nume Inaltime (m) Greutate (kg)  
1 Gregory Gaultier 1,76 74
2 Nick Matthew 1,82 78
3 Mohamed Elshorbagy 1,85 82
4 Ramy Ashour 1,80 75
5 Borja Golan 1,82 76
6 James Willstrop 1,94 90
7 Peter Barker 1,82 80
8 Amr Shabana 1,74 72
9 Karim Darwish 1,78 75
10 Daryl Selby 1,80 73

La prima vedere, observam cum partea fractionara a inaltimii (de dupa virgula) este in absolut toate cazurile mai mare decat greutatea. In cazul jucatorilor cei mai mici de statura din acest tabel (Gaultier, Shabana) avem o diferenta de -2kg, iar aceasta poate sa ajunga la -6kg in cazul lui Borja Golan sau chiar la -7kg in cazul lui Daryl Selby.

In cazul celui mai inalt jucator din acest tabel (Willstrop) avem o diferenta de 4kg.

Un alt mare campion al sportului considerat de multi un jucator masiv, David Palmer, avea greutatea competitionala de 82 de kg la o inaltime de 1,88m (diferenta de 6kg).

Actualul meu antrenor, Alain Crabbe, la o inaltime de 1,80 m avea o greutate competitionala de 73 de kg, iar fiecare kilogram in plus ii afecta semnificativ performanta. Am dat acest ultim exemplu doar ca sa subliniez importanta controlului greutatii corporale cand ne raportam la performanta in squash si ca sa tragem impreuna cat mai rapid concluzia: exista o relatie directa intre greutatea competitionala si conditia fizica a jucatorului de squash.

Este foarte logic: antrenamentul fizic specific face parte din reteta catre succes a oricarui jucator de squash, iar controlul greutatii corporale este instrumentul cel mai la indemana pentru a masura, in prima faza, conditia fizica.

Dar ce este conditia fizica pe care incercam noi acum sa o cuantificam in raport cu greutatea sportivului?



Definitie: Conditia fizica reprezinta nivelul superior al pregatirii fizice indispensabil valorificarii optime a indicilor tehnici, tactici, tehnico-tactici ai jucatorului de squash in conditii de concurs.

greutatea optima a jucatorului de squash 2In cazul de fata noi incercam sa masuram conditia fizica pe baza cerintelor specifice jocului de squash, a coordonatelor genetice ale fiecaruia dintre voi (ex.: inaltimea) si cu ajutorul celor mai la indemana unitati si instrumente de masura. Pe langa faptul ca toti aveti informatiile personale relevante: istoricul medical, tipul somatic, antecedentele si nevoile altor sporturi pe care le-ati practicat sau le practicati in paralel cu squash-ul, etc, etc.

Tipul somatic reprezinta un aspect de luat in seama atunci cand va calculati greutatea ideala. Acesta se poate identifica cel mai usor in urma inspectiei vizuale, a calcularii procentului de strat adipos, sau in urma unor masuratori antropometrice (ex.: masurarea circumferintei incheieturilor):
-Ectomorf – lung, slab, incheieturi subtiri, oase lungi, masa musculara redusa, fara grasime
-Mezomorf – atletic, lat in umeri, masa musculara bine reprezentata, grasime moderata
-Endomorf – tesut adipos, masa musculara moderata, articulatii mari, forme rotunde, talie/ solduri late.

Am incercat sa sintetizez aceleasi informatii si pentru jucatoarele din topul WSA, dar din pacate si cu toate ca am accesat diverse surse, informatiile legate de varsta sau greutatea sexului frumos raman in continuare subiecte tabu.

Nume Inaltime (m) Greutate (kg)  
1 Nicol David 1,63 50
2 Laura Massaro 1,73 66
3 Raneem El Welily 1,xx xx
4 Joelle King 1,xx xx
5 Alison Waters 1,70 xx

Daca pana acum am facut referire doar la jucatorii profesionisti, haideti sa impartim jucatorii de squash in urmatoarele categorii cu rigorile de greutate aferente, iar apoi va voi lasa pe dvs sa stabiliti categoria din care faceti parte si daca va incadrati in parametri de greutate:

Jucator de squash profesionist (concursuri internationale) (intre -7 si -3 kg diferenta inaltime greutate)
Jucator de squash activ (concursuri nationale) (intre -4 si -2 kg diferenta inaltime greutate)
Jucator de squash amator (concursuri locale) (+/-2 kg diferenta inaltime greutate)
Jucator de squash pasiv (jocuri de agrement ocazionale) (+ max 6 kg diferenta inaltime greutate)

Caracteristica cea mai importanta a unui jucator de squash este tehnica specifica cu care joaca, dar sa nu uitati ca daca din punct de vedere tehnic va calificati sa jucati la un nivel mai inalt, va trebui sa va adaptati si conditia fizica rigorilor competitiei. In functie de categoria din care faceti sau doriti sa faceti parte, va trebui sa va puneti la punct conditia fizica, iar controlul greutatii este principalul indicator in aceasta directie.
Pentru jocul de squash avem nevoie de pregatire fizica atat aeroba (cardiovasculara) cat si anaeroba (musculara).

Cateva din aspectele negative ale excesului de greutate:
– afecteaza viteza si agilitatea jucatorului,
– afecteaza rezistenta la efort sustinut sau la caldura,
– predispune jucatorul la accidentari (inclusiv cardiovasculare),
– starea de oboseala intervine mult mai devreme din cauza consumului ridicat de resurse si a solicitarilor suplimentare.

Si totusi multi jucatori neglijeaza acest tip de pregatire, considerand ca squash-ul este sportul total care imbunatateste automat conditia fizica. Squash-ul imbunatateste intr-adevar calitatea vietii si conditia fizica generala, dar nu ofera cum cred unii dintre noi alibiul perfect pentru excesele din viata de zi cu zi.

Sa nu uitam ca marea parte a actiunii de pierdere in greutate se petrece in propriul „barlog”, iar modul in care alegeti sa va traiti viata, cum va recuperati energia dupa efort sau ceea ce mancati depinde numai si numai de voi.
Cu alte cuvinte: Antrenati-va murdar, traiti curat, jucati squash cu zambetul pe buze!

Pentru calculul greutatii ideale puteti verifica brianmac.co.uk

credit foto:  gymflow100.com  |   getfitguy.com

About Eugen

In scurta mea cariera de antrenor am avut ocazia sa dau lectii de grup sau individuale, sa organizez turnee, sa ma autoevaluez si sa ma dezvolt continuu. Sa realizez progresii si planuri de antrenament, sa asist antrenori experimentati in munca lor cu juniorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.