Breaking News

Pregatire Fizica: Generalitati, Folclor Urban

Pregatirea fizica pentru squash este acel ceva care apare dupa… „Gata! Ma apuc de sala. Nu am putut sa joc, eram prea obosit, nu am forta, viteza…”?

pregatire fizica pentru squash - generalitati
Pentru jucatorul de squash, aproape la fel ca pentru orice sportiv, dezvoltarea corecta si completa a capacitatilor motrice (forta, viteza, rezistenta, control fin, combinatii intre acestea) asigura „terenul” necesar punerii in practica a cunostintelor.
Cu alte cuvinte, abilitatile tehnice, tactice, psihice nu se pot manifesta printr-un joc bun fara o buna pregatire fizica. Cu toate ca multi dintre cei care joaca squash in Romania o fac doar la nivel de activitate de placere, de amatori, cand si cand fiecare trece prin momentul „Gata! Ma apuc de sala pentru ca nu am putut sa joc, eram prea obosit, nu am forta, viteza…„.
De la „de maine incep” pana la pregatirea fizica efectiva e cale lunga, totusi unii dintre noi ajung si acolo. Pentru cei care reusesc sa faca acest efort, iata cateva notiuni generale.

Pentru inceput, trebuie stabilite obiectivele. Mersul „la sala” alaturi de prietena care vrea sa slabeasca sau prietenul care vrea muschiul mare ca sa dea bine la pitipoance nu aduce castigul scontat intr-un timp satisfacator.
Astfel, sportivul (amator sau nu) are nevoie sa stie care ii sunt punctele slabe si sa lucreze pentru imbunatatirea lor. Daca, de exemplu, capacitatea de efort este scazuta, 100 kg impins de la piept, presa cu 200kg si flexie de biceps cu 30 kg cate 3 repetari o sa insemne fix zero ajutor.
Alegerea mijloacelor este mai putin importanta, importanta este atingerea obiectivelor.

Trebuie spus ca antrenamentul este o adaptare cronica a organismului. Asta inseamna ca impunandu-i organismului in mod repetat (si eventual ingreunat) o sarcina, creierul da comanda unei adaptari fizice si/sau fiziologice (cresterea masei musculare, „batatorirea” caii de transmitere a impulsului nervos, etc.) pentru a face fata unei foarte probabile solicitari ulterioare.Foarte importanta este si frecventa sedintelor de antrenament (1/saptamana prea putin, 5/ saptamana prea mult) si corelarea lor cu restul activitatilor care implica efort fizic.

Pentru ca antrenamentul sa aiba efectul scontat si nu doar o oboseala continua sau „o zi de sala urmata de o saptamana de dureri si disconfort” intensitatea trebuie adaptata posibilitatilor de moment si, foarte important, mijloacele de refacere respectate (Refacere = perioada necesara organismului pentru revenirea la starea dinaintea antrenamentului si de adaptare la solicitari. Recuperare = „repararea” structurilor organismului afectate de o accidentare).

Stretching-ul, dusul, sauna, masajul, odihna, regimul hiperglucidic, odihna activa dau ocazia si combustibilul corpului sa se refaca si sa acumuleze. Povesteam, la un moment dat, despre metode de refacere dupa efort.

pregatire fizica - recovery - stretching
Toata teoria prezentata este valabila pentru antrenamente cu obiective dintr-o singura categorie. In practica, antrenamentul cel mai eficient combina unele tipuri de exercitii in functie multi factori. Singurul factor cu aproape zero importanta dupa parerea mea este acela al dotarilor tehnice din spatiul de lucru.

Cu un pic de imaginatie absolut orice obiectiv poate fi atins cu dotari minimale, fie ca e „la sala”, pe terenul de squash, pe stadion, in parc sau acasa.

Jocul de squash reprezinta din multe puncte de vedere un antrenament fizic in sine, folosit ca atare si de sportivii de la alte discipline. Totusi o pregatire specifica si tintita pe obiectivele stabilite este mai eficienta, chiar folosind anumite mijloace din squash.

Acest articol este primul episod din serialul Pregatire Fizica:
1. Generalitati, Folclor Urban
2. Capacitatea de Efort
3. Rezistenta Musculara
4. Forta

credit foto: centredumouvement.be  |   brunet.ca

About Dragos Iordan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.