Breaking News

Ce se va intampla in 2016 cu squash-ul in Romania?

Dupa un 2014 in crestere, cu 978 de participari in competitiile oficiale romanesti, se preconizeaza, parca prea repede, scaderea interesului jucatorilor

2013 - 2015 evolutia squash-ului in Romania

Asadar, iata cifrele care indica o evolutie deloc pozitiva a interesului comunitatii fata de competitiile oficiale din Romania.

2013: total = 395 de jucatori in 11 turnee => o medie 36 de jucatori per competitie,
2014: total = 978 in 16 turnee => in medie 61 de jucatori,
2015: total* = 918 in 22 de turnee => 42 de prezenti la o competitie

Extremele participarii la aceste competitii s-au inregistrat la Romanian Open Squash 2013 (148 de jucatori, inclusiv in etapele de calificare) si la Cupa Subway Oradea in martie 2015, 9 inscrisi.

In vara lui 2013, Caravana ASB Squash, competitie amicala organizata de Asociatia de Squash Bucuresti, a adus un total de 128 de participanti pe terenul de sticla in 3 sesiuni: Brasov (Pta Sfatului), Bucuresti (Baneasa Shopping City) si Constanta (Maritimo).

Campionatul National de Squash, ale carui editii au fost gazduite de Aerosquash Baneasa, arata o evolutie optimista. Dupa ce in octombrie 2013, 52 de jucatori au ales competitia, in 2014 numarul acestora urca la 83, iar in martie 2015 se atinge apogeul, cu 108 impatimiti.O alta competitie reprezentativa este Cupa Romaniei, care se joaca din 2013 la Helios Sport Club, dar fara un aport la fel de important. Astfel, prima editie a strans 31 de jucatori, cea din 2014, 41 de ambitiosi, iar anul acesta s-au inscris cu doar 3 jucatori mai mult, 44.

Concluzii personale si propuneri ale autorului acestei expuneri:
1. Se pare ca declinul s-a produs odata cu procesul, firesc, de afiliere a jucatorilor la FRS intr-o prima etapa urmand ca ulterior cluburile sa-si intre in rol. Situatia este datorata modului in care a fost transmis si, implicit, perceput acest demers;

2. Am testat efectul dezvoltarii squash-ului in Romania printr-un campionat intercompanii, dar fara succes;

3. Sper ca Federatia Romana de Squash are deja sau pregateste, in cel mai scurt timp, o strategie de dezvoltare, pe termen mediu si lung, a squash-ului pe plan national pentru ca altfel… exista un mare semn de intrebare. Am publicat propunerea grupului SquashMania, doar ca implicarea comunitatii se lasa asteptata;

4. Propun FRS ca oricine are idei bune sa aiba sansa de a fi membru al organizatiei si, astfel, sa aiba posibilitatea implementarii proiectului propriu;

5. Intotdeauna echipa ridica ceva… o piatra, o cladire, o organizatie, o tara. Daca vrem ca acest sport sa ia amploare, trebuie sa intram cu totii in echipa mare si sa ne pornim.

Voi ce evolutie credeti ca va avea squash-ul in 2016?

* pe langa cifrele prezentate oficial, am prognozat pentru acest sfarsit de an: Cupa Baia Mare 20, Cupa Ploiesti (Black Knight) 40, ROS Cluj 80 si Campionatul National pe Echipe cu 24 de participanti.
Nu au fost incluse ca si competitii oficiale, editiile din 2013: Romanian Open Squash si Caravana ASB Squash.

Update 18.10: Baia Mare a avut 7 participanti.

resurse: tournamentsoftware.com si declaratiile Presedintelui Pro Squash Romania

About Edi

Construiesc, de la zero, in special pe... online. In timpul liber joc squash, alerg, inot. Sunt convins: "Cei mai multi oameni se gandesc la succes in termeni de a primi. Totusi, succesul presupune a darui" ~ Henry Ford.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.